loading loading background
 

Οι νέες τάσεις στην «Back to School» αγορά!

Η εποχή της «επιστροφής στα σχολεία» έχει ήδη ξεκινήσει και ως συνήθως είναι μία περίοδος με έντονη κινητικότητα, τόσο για τις οικογένειες με παιδιά στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, όσο και για μία μεγάλη κατηγορία εμπόρων, ιδιαίτερα αυτούς που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των σχολικών ειδών, του ρουχισμού, των ηλεκτρονικών ειδών, τα έπιπλα και τα είδη σπιτιού.

Οι νέες τάσεις δείχνουν ότι πολλοί γονείς και μαθητές/ φοιτητές πρόκειται να κάνουν φέτος περισσότερη online έρευνα αγοράς από τις προηγούμενες χρονιές. Περισσότεροι είναι επίσης και εκείνοι οι οποίοι θα κάνουν τελικά τις αγορές τους μέσω του διαδικτύου.

Οι  τάσεις αυτές φαίνονται στις πολύ ενδιαφέρουσες “Back-to-School 2014” και  “Back-to-College 2014”, έρευνες της Deloitte. Παρόλο που τα ευρήματα των ερευνών αυτών δεν αφορούν τη χώρα μας, είναι σίγουρα ενδεικτικά του τρόπου που λειτουργεί η παγκόσμια αγορά.

Τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών φαίνονται συνοπτικά στα παρακάτω infographics.

 

“Back-to-School 2014”

Back to School έρευνα

 

“Back-to-College 2014”

Back to College έρευνα

Πηγή: Deloitte

 

Μελετώντας καλύτερα αυτές τις παραπάνω έρευνες και τα συμπεράσματά τους, μπορούμε να προσαρμοστούμε κι εμείς στις απαιτήσεις των καταναλωτών της εποχής μας και να βγούμε κερδισμένοι σε αυτή την έντονη εμπορικά περίοδο.

Πρώτα απ’ όλα, βλέπουμε ότι υπάρχει μια γενικότερα αυξητική τάση στην χρήση φορητών συσκευών από τους καταναλωτές:  οι ερωτηθέντες δήλωσαν πως φέτος σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα tablets και τα smartphones τους για να κάνουν έρευνα αγοράς για αγαθά για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή περίοδο. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψην από τους εμπόρους.

Φαίνεται για ακόμα μία φορά λοιπόν, ότι το Responsive design «είναι το νέο μαύρο» και δεν θα πρέπει να παραβλέπεται!  Δώστε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας μία μοναδική εμπειρία με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και ένα website φιλικό προς κινητές συσκευές και μην ρισκάρετε να τους χάσετε πρωτού καν προλάβετε να τους δείξετε τα μοναδικά προϊόντα σας και τις φανταστικές τιμές σας!

Βλέπουμε επίσης ότι η ασφάλεια στις online συναλλαγές απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι καταναλωτών, που σημαίνει ότι πιθανώς να αποφύγουν να κάνουν αγορές από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα ακόμα και αν τους έχουν αρέσει πολύ τα προϊόντα του. Διευθετήστε το πρόβλημα αυτό με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις ασφάλειας και ενσωματόνοντας πολλαπλούς τρόπους πληρωμών στο e-shop σας,  όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας

Από τις έρευνες φαίνεται ακόμα ότι όλο και περισσότεροι γονείς και φοιτητές σκοπεύουν να αγοράσουν online τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά, προκειμένου να επωφεληθούν από ειδικές προσφορές και χαμηλότερες τιμές. Πολλοί μάλιστα δήλωσαν πως σκοπεύουν να συγκρίνουν τιμές την ίδια στιγμή που θα βρίσκονται σε ένα καταστήμα και πριν φτάσουν στο ταμείο.

Ανταποκριθείτε κι εσείς σε αυτή την τάση με τις κατάλληλες ενέργειες, όπως Google adwords, ειδικά landing pages και custom εφαρμογές, ειδικές last minute και web προσφορές και social media advertising.

Σημαντική πληροφορία που προκύπτει είναι τέλος το γεγονός ότι περισσότεροι δυνητικοί πελάτες σκοπεύουν φέτος να «μπουν» και να τσεκάρουν τα social media κατά τη διαδικασία της έρευνας αγοράς για σχολικά είδη. Παράλληλα, οι περισσότεροι μαθητές θα επηρεαστούν από τις αγορές που θα κάνουν οι φίλοι τους, καθώς και από τις συστάσεις τους.

Μην αφήσετε το παιχνίδι να χαθεί ούτε σε αυτό το στάδιο! Φροντίστε τη social media παρουσία σας και δείξτε στους επισκέπτες σας ότι βρίσκεστε καθημερινά εκεί έτοιμοι να τους εξυπηρετήσετε! Ακόμα, χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά δίκτυα για να επιδείξετε τον «χαρακτήρα» και το ήθος που σας ξεχωρίζει, για να κερδίσετε θετικά reviews από αυτούς που ήδη σας έχουν προτιμήσει και για να πολλαπλασιάσετε την απόδοση του διαφημιστικού σας μηνύματος!

Για περισσότερες ιδέες και εξατομικευμένες λύσεις, μη διστάσετε να μας ρωτήσετε!

Εσείς τι είδους προωθητικές ενέργειες έχετε ετοιμάσει για την επερχόμενη επιστροφή στα σχολεία;

 

Επικοινωνήστε μαζί μας